Sup memang kegemaran anak-anak saya. Kalau makan nasi tiap hari pun jemu juga, jadi saya turutkan kemahuan anak-anak yang inginkan bihun sup sebagai hidangan makan malam hari ni. Nak aroma kuah bihun sup yang wangi dan menyelerakan bolehlah cuba tambahkan daun pandan dan serai ketika merebus daging. Jangan lupa letakkan juga gula batu untuk membangkitkan rasa manis tetapi jangan pula berlebihan bahan-bahan tersebut kerana ini akan menghilangkan rasa asli kuah sup itu sendiri. Sebagai panduan, bolehlah cuba sukatan bahan-bahan yang saya sertakan dibawah ini.
Selalunya bihun sup utara di hidangkan dengan sambal cili yang merah tu tetapi kali ini saya buatkan sambal kicap. Pedasnya sampai berair hidung...tapi sedapnya bukan main. Nak pula dalam cuaca mendung dan hujan disini. Memang sesuai menghirup kuah sup.
Jom lihat resipinya... :)
BIHUN SUP DAN SAMBAL KICAP
1 kg daging
1/2 kg tulang
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
1 helai daun pandan - disimpul
1 batang serai - di ketuk
1 batang celeri - di potong sepanjang 1/2 inci
2 inci halia - di ketuk
5 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
1 ketul gula batu - sebesar syiling 50sen
garam secukup rasa
1 kiub ayam
serbuk perasa - jika suka
3 liter air
BAHAN UNTUK SAMBAL
10 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
jus dari 1 biji limau nipis
kicap manis secukupnya
sedikit gula untuk mematikan rasa pedas cili padi
sedikit gula untuk mematikan rasa pedas cili padi
BAHAN LAIN
1 paket bihun
1 sudu teh serbuk kunyit
Bawang goreng secukupnya
lobak masin - di cincang
daun bawang dan daun sup secukupnya
Cara memasak:
1. Bersihkan daging dan masukkan kedalam periuk bersama air.
2. Masukkan pula rempah-rempah, serai, daun pandan, batang celeri, halia, bawang putih dan lada hitam.
3. Rebus hingga lembut dan jangan lupa buang buih lemak yang timbul dipermukaannya.
4. Renih sehingga daging lembut dan perasakan dengan garam, kiub ayam, gula batu dan serbuk perasa (jika suka).
5. Untuk menyediakan bihun : Rendam bihun dengan air biasa dan masukkan serbuk kunyit. Setelah bihun lembut, celur dengan air panas dan toskan. Hidangkan dengan lobak masin, daun bawang/daun sup dan bawang goreng secukupnya.
6. Untuk menyediakan sambal kicap : Goreng sebentar bawang putih dan cilipadi tanpa minyak. Tumbuk hingga lumat dan masukkan kicap, sedikit gula dan jus limau kasturi.
6. Untuk menyediakan sambal kicap : Goreng sebentar bawang putih dan cilipadi tanpa minyak. Tumbuk hingga lumat dan masukkan kicap, sedikit gula dan jus limau kasturi.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)