NASI AYAM MADU

Assalamualaikum, 


Salam jumaat, penghulu segala hari untuk semua pembaca blog yang saya sayangi. Hari ni masak yang mudah-mudah sahaja, untuk makan pagi digabungkan ke makan tengahari atau dalam istilah lain disebut 'brunch'. Maklumlah hari ni kan cuti mingguan di Langkawi. Lepas bangun solat subuh anak-anak tarik selimut semula la jawabnya, dan kalau bangun lepas tu sarapan pun dah lewat, jadi saya buatkan nasi ayam madu ni tinggalkan untuk mereka sebelum ke pejabat. Mudah kerja :)

Resipi nasi ayam madu ini pula seperti biasa yang kita buat, cuma tambahkan madu ketika memerap ayam sebelum digoreng atau dipanggang. Saya lebih suka panggang didalam oven kerana pada pendapat saya daging ayam lebih lembut dan 'juicy'.

Nak tengok resipinya jom kita lihat bahan-bahannya di bawah ni.
NASI AYAM MADU 
BAHAN A - Untuk Rebusan 
1/2 ekor ayam 
2 liter air
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih

BAHAN B - Perap dengan ayam yang telah di rebus 
2 ulas bawang putih  - ditumbuk lumat
1/2 labu bawang besar  - ditumbuk lumat
1/2 inci halia - ditumbuk lumat
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar sos tiram 
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar madu 
2 sudu besar mentega 

BAHAN C - Untuk Nasi
2 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak masak 
3 ulas bawang merah - dimayang 
2 ulas putih - dimayang 
1/2 inci halia - dimayang 
beberapa titis pewarna kuning 
garam secukup rasa
1 helai daun pandan disimpul
3 cawan Beras

Cara memasak :

1. Rebus ayam bersama semua bahan-bahan A sehingga ayam separuh masak.
2. Toskan ayam dan perap dengan bahan B, ketepikan  selama 1/2 hingga 1 jam. Setelah itu bakar didalam oven dengan suhu 180'c selama 1/2 jam atau sehingga garing. Setelah masak, sapukan lebihan madu keatas ayam yang masih panas untuk mengilatkannya. 

3.  Untuk nasi, basuh beras seperti biasa dan toskan. Panaskan mentega dan minyak masak dan tumiskan bahan C kedalam periuk hingga berbau wangi dan masukkan beras sambil dikacau.
4. Seterusnya masukkan 4 cawan air rebusan ayam kedalam periuk dan daun pandan serta masaklah nasi seperti biasa. 
UNTUK HIDANGAN SAMPINGAN 
1) Sup : Masukkan 1 kiub ayam kedalam baki air rebusan ayam, suaikan rasa dan tabur daun bawang serta bawang goreng. 

2) Kicap : Campurkan 1 cawan air rebusan ayam bersama 1/2 cawan kicap kipas udang dan 2 tangkai cilipadi yang telah ditumbuk (Jika suka pedas). Suaikan rasa dengan sedikit garam.

3) Cili : Kisar 1 sudu besar jus limau nipis atau cuka, 2 ulas bawang putih, 1cm halia, 1 sudu teh garam dan gula serta 1/2 cawan air rebusan ayam.