BINGKA KACANG HIJAU

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu untuk semua. Sarapan apa hari ini? Kalau saya disini cuma sempat sarapan baki bingka kacang hijau yang dibuat malam tadi sebagai alas perut kerana hari ini ada temujanji dengan klinik pergigian. Terpaksa lah keluar awal dari rumah kerana masa dah ditetapkan dalam kad rawatan.

Tak ada apa nak cerita panjang hari ni cuma nak beritahu, bingka kacang hijau yang resipinya saya cuba buat dari blog yatie ni memang sedap. Malam tadi sempat bawa untuk kerumah ibu dan dia pun puji sedap dan secukup rasa bingka ini.

Saya kongsikan sekali lagi resipinya dibawah ini bagi yang ingin mencubanya...

BINGKA KACANG HIJAU
sumber : yatiememories

Bahan-Bahan- (loyang 9x9 inci atau acuan pecah 8)

1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega/minyak sapi
3 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
2 cawan kacang hijau yg telah di rebus- (bahagi dua)
bijan secukupnya

Cara-Cara:-

1. Satukan kesemua bahan bersama 1 cawan kacang hijau dan kisar hingga sebati.
2. Masukkan dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna spatula. Guna api yang sederhana sahaja.
3. Masukkan 1 cawan kacang hijau yang tidak di kisar tadi dan gaul rata.
4, Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang dan oleskan rata. Boleh juga guna mentega.

5. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentega telah panas, masukkan adunan tadi.
6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam 15 minit atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi tambahkan masa dalam 5 minit guna api atas sahaja untuk permukaan kuih yang garing.