BUBUR NASI SPECIAL

Assalamualaikum,

Lamanya tak update blog. Last update sehari sebelum Aidiladha hari tu. Tuan punya blog ini acah-acah sibuk atau hilang minat untuk berblogging agaknya ye? Hee..he..he..sebenarnya bukan blog ini sahaja tidak dijengah, malahan facebook, twitter dan Instagram juga turut terbiar dan jarang 'on'. Sesekali memang mood untuk bersosial di aplikasi media yang ada ini agak kurang bila sibuk dengan urusan keluarga, kerja dan anak-anak yang menuntut perhatian yang lebih. Tapi minat berblogging tetap dihati dan sebolehnya saya akan cuba update blog bila ada kelapangan macam hari ini :)

Hmmm...perkongsian hari ini adalah bubur nasi special. Mesti ada yang terfikir apa istimewanya bubur ni, nampak biasa je. Saya klasifikasikan sebagai special kerana bahan sampingannya ada kangkung goreng belacan, ikan talang masam, ikan bilis, telur masin, kacang tanah dan chilli flakes. Saya masak bubur ini semalam untuk anak yang tidak sihat. Kerap pula anak-anak demam sejak jerebu yang agak serius melanda Langkawi dengan catatan IPU tidak sihat sejak 2 hari lalu.

Semoga masalah jerebu cepat berakhir. Kasihan pelancong yang dah merancang dan beli pakej ke Langkawi, bila dah datang tak dapat nak melihat kecantikan pulau ini dan terpaksa pula batalkan aktiviti yang dah diatur oleh agensi pelancongan. Banyak masalah yang timbul disebabkan oleh jerebu ni, begitu juga anak-anak kita yang ada penyakit athma, memang kasihan dan harus dipantau.   

Baiklah jom kita jengok resipi bubur nasi special pula. Senang sangat nak buat ni, tapi saya kongsikan untuk sesiapa yang ingin mencuba.

BUBUR NASI SPECIAL 
Bahan untuk bubur
1 cawan beras 
Air secukupnya - Saya guna anggaran 7 cawan 
1/2 inci halia - di kupas dan hiris nipis
2 ulas bawang putih - diketuk 
1/2 labu bawang besar - dihiris
1/2 kiub ayam 

Cara memasak :

Caranya cukup mudah iaitu bersihkan beras, campur semua bahan-bahan dan rebus sehingga beras lembut menjadi bubur nasi. Boleh tambahkan air mengikut kepekatan bubur yang dikehendaki. kalau suka boleh juga di masukkan isi ayam ketika merebus bubur nasi ini.


KANGKUNG GORENG BELACAN
Bahan-bahan
1 ikat kangkung - di potong dan rendamkan sebentar dengan air garam untuk membersihkannya
Garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Bahan B ( Di tumbuk lumat)
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah 
1/2 inci belacan 

Cara memasak :

1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.


2. Masukkan kangkung dan kacau hingga sebati dengan bahan tumis dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.


3. Hidangkan bubur dengan kangkung goreng belacan, telur masin, ikan masam goreng, kacang goreng, ikan bilis, chili flakes dan bahan-bahan lain mengikut selera.