LAKSA SAMBAL SOTONG

Assalamualaikum,

Laksa sambal sotong atau ada juga yang sebut laksa mambo memang sedap dan tak mungkin ditolak oleh penggemar laksa. Bayangkan kuah laksa yang sedap itu dinikmati pula dengan sambal tumis sotong. Pergh...memang nikmat sangat. 

Menurut cerita laksa sotong ni popular sesetengah tempat sebelah utara semenanjung Malaysia seperti di Tasek Gelugor, Seberang Perai dan Kulim. Laksanya sama sahaja dengan laksa Kedah atau laksa Penang, cuma bahan tambahan iaitu sambal sotong memang melazatkan lagi hidangan laksa ini. 

Jom kita intai resipi laksa sambal sotong ala fiza's cooking :)

LAKSA MAMBO SAMBAL SOTONG
Bahan A 
1 kg ikan kembung/sardin - Rebus dan asingkan tulang dan isinya
1 paket laksa - di rendam sebentar dan rebus hingga lembut serta toskan
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua 
5 tangkai daun kesom 
Garam dan gula secukup rasa
4 keping asam gelugur
1/4 cawan air asam jawa

Bahan B - Kisar 
1 tin kecil sardin
1/2 inci belacan 
20 tangkai cili kering - Rebus hingga lembut dan toskan
10 ulas bawang merah 
2 labu bawang besar 

Bahan sampingan 
1 biji timun - di hiris seperti mancis
Pucuk gajus atau daun selom  - di racik halus 
telur rebus 
limau kasturi/limau nipis
cili padi - di hiris 
bawang besar - di mayang 

Cara memasak :

1. Rebus ikan sehingga masak dan toskan airnya. Asingkan isi dengan tulang dan kisar isi ikan tersebut. Gunakan air rebusan ikan semasa mengisar.
2. Tapis  bahan isi ikan yang telah dikisar tadi kedalam periuk dan masukkan bahan B kedalamnya.
3. Masukkan asam keping, air asam jawa, daun kesom, bunga kantan dan masak lagi hingga kuah pekat.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Setelah kuah masak dan secukup rasa bolehlah dihidangkan dengan memasukkan laksa kedalam mangkuk beserta bahan sampingan dan curahkan kuah keatasnya. Akhir sekali letak sambal sotong untuk rasa yang lebih lazat.

RESEPI SAMBAL SOTONG KERING 
Bahan-bahan
50gm sotong kering (cumi-cumi) - di rebus hingga lembut dan sejatkan 

Bahan kisar
20biji cili kering 
5 ulas bawang merah 
1 ulas bawang putih 
1/2 inci belacan 

Air asam jawa, garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan air asam jawa dan kacau rata.

2. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masukkan sotong kering yang telah di rebus tadi, kacau sebentar . Tambah sedikit air jika terlalu kering. 

0 comments:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan komen :)