TRIPLE CHOCOLATE MUFFINS

Assalamualaikum, 

Projek sarapan pagi hari ni, adalah membakar muffin lagi :). Mood minggu ni memang buat muffin je, dan saya masukkan ke blog untuk menambahkan lagi koleksi resepi muffin untuk rujukan pada masa depan dan kepada sesiapa yang ingin mencuba.

Sebenarnya jika tau teknik, amat mudah membuat muffin dan menyeronokkan untuk melakukan eksperimen dengan mempelbagaikan rasa dan jenis-jenis muffin. Resepi triple chocolate muffins ini saya ambil dari forum cari.com dan amat sesuai serta menepati rasa  penggemar coklat. Saya ubah suai sedikit resepi ini dengan menggunakan tepung gandum (resepi asal menggunakan tepung gandum dan tepung superfine) dan hasilnya tetap sedap dan menjadi. 

Bagi saya keistimewaan muffin ini terletak pada coklat masakan yang mencair di tengah-tengah selepas di bakar. 


TRIPLE CHOCOLATE MUFFINS
sumber: cari.com
(Adunan mendapat 12 muffin - cup besar)
375gm tepung gandum 
4 sudu besar serbuk koko 
5 kecil baking powder 
    1/2 sudu kecil garam
    210gm gula kastor

    2 biji telur besar, dipukul ringan
    300ml susu segar
    110gm mentega cair dan disejukkan

    100gm coklat chips
    1/2 sudu teh tepung gandum 
    12 ketul coklat masakan
CARA MEMBUAT:

1. Panaskan oven pada 200'c. Sediakan cawan muffin.

2. Ayak tepung, serbuk penaik, serbuk koko dan garam ke dalam mangkuk adunan. Tambah gula ke dalam adunan tepung. Gunakan whisk untuk mengacau adunan agar bercampur.

3. Dalam mangkuk lain campurkan telur, susu dan mentega cair. Kacau sebentar.

4. gaul coklat chips dengan tepung gandum (untuk mengelakkan tenggelam dalam adunan).

5. Buat lubang di tengah-tengah bahan kering, tuang bahan basah dan gaul sebentar sekadar bercampur dan tepung basah. Masukkan coklat chips, kaup balikkan ke dalam adunan. Adunan harus kelihatan berketul-ketul. Jangan overmix.

6. Skop 1 sudu adunan ke dalam setiap cawan muffin. Letakkan ketulan coklat masakan di tengah setiap muffin. Tutup ketulan coklat dengan baki adunan.

7. Kurangkan suhu oven kepada 180'c dan bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak.