CRISPY FRIED BANANA - TAIWAN STYLE

Assalamualaikum :)

Waktu begini kalau buat goreng pisang tentu enak di gandingkan dengan teh atau kopi panas untuk tea break. Apalagi jika goreng pisang tu ranggup dan kurang berminyak. Jika jemu dengan goreng pisang biasa yang sering kita buat, apa kata mencuba resepi goreng pisang ala Taiwan ni. Resepi ini saya ambil dari google juga, dan mudah sangat di sediakan serta tidak perlu membancuh adunan tepung untuk di salut dengan pisang yang akan di goreng.

Sesekali tak salahkan jika bertukar selera :). yang penting keluarga suka apa yang kita masak. Baiklah, jika ingin mencuba resepinya ada saya sertakan di sini...

CRISPY FRIED BANANA - TAIWAN STYLE 
Bahan-bahan
Beberapa biji pisang (apa-apa jenis pisang yang sesuai di goreng)
1 cawan tepung gandum
2 biji telur - di pukul ringan
susu pekat manis
1 cawan serbuk roti
1/4 cawan kacang tanah - di kisar
1/4 cawan serbuk kelapa kering (coconut flakes)

CARA MEMBUAT:

1. Kupas pisang dan potong kecil.


2. Golekkan pisang kedalam tepung gandum, angkat masukkan kedalam telur yang di pukul dan golekkan sekali lagi pisang tadi kedalam serbuk roti.

3. Goreng pisang yang telah di salut hingga garing dan angkat. 


4. Untuk menghidangkannya, tuang susu pekat di atas pisang goreng tadi dan taburkan kelapa kering dan serbuk kacang tanah.