KEK PRUNE

Assalamualaikum :)

Selamat pagi dan selamat tahun baru 2013 untuk semua. Sebut tentang tahun baru, pasti setiap orang mempunyai target dan azam baru dalam hidup. Bagaimana pula dengan azam tahun lepas? Sudah tercapai atau di bawa pula ke tahun ini. Bagi diri saya, tahun 2013 ini tumpuan untuk anak-anak akan lebih dari biasa kerana anak yang sulung akan menduduki peperiksaan PMR dan anak yang kedua pula bakal menjalani peperiksaan yang tak kurang  juga pentingnya iaitu UPSR.  Jika di Malaysia, kedua-dua peperiksaan ini di gunakan sebagai  pengukur untuk menentukan hala tuju pelajaran mereka seterusnya. 

Berbalik kepada entry pertama saya untuk tahun 2013, saya ada membuat kek prune untuk di nikmati bersama keluarga pada malam tahun baru. Selalunya anak-anak kurang gemar makan prune tapi lain pula ceritanya setelah di campurkan dalam adunan kek. Menurut kajian, buah prune amat baik untuk kesihatan kerana selain mengandungi vitamin C,  ia juga mengandungi zat besi yang lebih banyak di bandingkan dengan buah epal dan betik. Dalam segelas jus prune pula terdapat 3mg zat besi.

Baiklah...jom kita lihat resepinya :)

KEK PRUNE 
Bahan-bahan
300gm prunes
230gm tepung naik sendiri 
210gm gula kastor
250gm mentega
50gm kacang tanah atau kacang hazel (di kisar)
1 sudu kecil esen vanilla
2 uncang teh (di rendam dengan 1 cawan air mendidih)
5 biji telur


CARA MEMBUAT:

1. Pukul gula dan mentega hingga gebu, masukkan telur satu persatu berselang seli dengan tepung, esen vanilla dan kaup balik hingga sebati.

2. Tuang kacang tanah atau kacang hazel yang di kisar dan kacau lagi.

KISAR PRUNE DENGAN AIR TEH

3. Masukkan juga prune yang telah di kisar bersama air teh dan pukul lagi sehingga semua bahan sebati.


4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dalam ketuhar bersuhu 180'c selama 45minit atau hingga keemasan.