BILA ANAK BELAJAR MEMASAK

Assalamualaikum,

Sudah malam baru berkesempatan update blog hari ni. Sejak semalam hingga hari ini, kesihatan saya tidak mengizinkan dan panas sejuk silih berganti seperti akan demam. Mungkin kerana cuaca yang tidak menentu dan panas melampau di sini. Agaknya sudah jemu dengan makanan di luar, malam ini anak gadis saya yang berusia 15 tahun itu sukarela untuk memasak makan malam untuk keluarga. Selalunya jika kecemasan, dia akan memasak yang mudah saja seperti mee segera untuk adik-adiknya, tapi saya tidak berapa menggalakkan anak-anak makan mee segera kerana kandungan monosadium glutamate yang agak tinggi dan tidak sesuai di ambil selalu.

Malam ini anak saya masak apa yang ada di dalam peti sejuk sahaja, sekadar mengalas perut, Masakan yang ringkas tapi di gemari oleh adik-adiknya. Tapi...walaupun ringkas seperti biasa juga, berulang kali dia merujuk kepada saya resepinya :). Maklum saja, jarang-jarang memasak. Jadi saya ingin berkongsi resepi ringkas ini di sini, agar dia dapat merujuk terus cara memasaknya selepas ini tanpa banyak bertanya lagi :D

KOBIS MASAK LEMAK
Kobis bulat - di belah dua dan di racik halus
2 sudu besar udang kering 
1 tangkai cili merah 
1 cawan santan pekat 
1 cawan air
1 biji telur
3 ulas bawang merah di mayang halus.


Cara membuat:

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali santan. Kacau sebentar dan pecahkan sebiji telur ke dalam kuah sayur tadi. Masak hingga mendidih dan tuang santan kedalam masakan. 

2. Renihkan hingga mendidih dan sentiasa di kacau agar santan tidak pecah. Perasakan dengan garam.


SAMBAL SARDIN
Bahan-bahan
1 tin sardin (tin saiz besar) - saya selalu menggunakan jenama Ayam brand
2 ulas bawang putih - di mayang halus 
1/2 inci halia  - di mayang halus 
1 tangkai cili merah 
1/2 cawan air asam jawa 
1 sudu besar pes cili 
1 labu bawang besar di potong gelang.
garam dan gula 
2 sudu besar kicap manis - cap kipas udang

Cara membuat:

1. Buka tin ikan sardin. Panaskan minyak, tumis bawang putih , halia dan pes cili sambil di kacau hingga berbau wangi.

2. Tuang sardin ke dalam kuali dan masukkan air asam jawa dan kicap manis.

3. Bila sudah mendidih masukkan cili merah dan bawang besar. Perasakan dengan garam dan gula.

TELUR DADAR
Bahan-bahan
 3 biji telur 
sedikit karot - di sagat 
2 ulas bawang merah - di mayang 
sedikit cili merah 
1 sudu besar tepung jagung - jika suka (untuk membuat telur yang di goreng lebih tebal dan cantik)

Cara membuat:

1. Pukul semuanya dan goreng di dalam kuali. Terbalik kan telur bila sudah wangi dan masak  di sebelah bahagian lagi. Hidangkan panas.