AYAM PERCIK

Assalamualaikum, 

Hari ini bercuti maka saya ada sedikit masa untuk memasak lauk tengahari untuk keluarga. Atas permintaan anak-anak, saya memasak ayam percik untuk di gandingkan dengan nasi panas. Resepinya sangat ringkas dan cepat di sediakan serta menepati citarasa saya sekeluarga. 



AYAM PERCIK
Sumber : Chef Hanieliza
Bahan A
1 ekor ayam ( di potong 4 bahagian)
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan halba
garam secukup rasa

Bahan B
15 tangkai cili kering 
5 biji bawang merah 
4 ulas bawang putih
2 inci halia
5 batang serai 

CARA MEMBUAT:

1. Bersihkan ayam dan tuskan. Gaulkan dengan garam.

2. Masukkan ayam di dalam kuali bersama bahan-bahan yang di kisar, santan pekat, halba, asam jawa dan gula  sehingga sederhana masak (sehingga kuahnya tinggal sedikit) tetapi pastikan  segala rempah sebati dengan ayam.


3. Letakkan ayam di atas pemanggang dan bakar di atas dapur sehingga nampak garing. Boleh juga di bakar di dalam oven dengan 200'c hingga masak.