MUFFIN PANDAN

Assalamualaikum,

Salam pagi isnin. Hari ni saya sempat buatkan muffin pandan untuk sarapan anak-anak sebelum ke sekolah. Suka sangat anak-anak dengan muffin, mungkin kerana mengenyangkan dan mudah di bawa sebagai bekal. Jika tidak sempat menjamah sarapan pagi, selalunya mereka bawa dan makan di dalam van sekolah yang datang seawal 6.45pagi dan di beri juga muffin panas yang baru keluar dari oven itu kepada pemandu van iaitu Mrs Raju :).

Hari ini juga tak dapat nak bercerita panjang kerana mau bersiap-siap dan bawa anak ke hospital. Kedua-dua anak iaitu yang nombor 3 (abang Chik) dan yang bongsu (adik) merengek dari malam tadi tidak dapat tidur kerana demam panas dan selsema, jadi kita langsung saja lihat resepi muffin pandan...

MUFFIN PANDAN 
sumber : rinnchan.fotopages.com
Bahan-bahan: 
200gm tepung gandum 
1 1/2 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh soda bikabonat 
1/2 sudu teh garam halus 
120gm gula castor 
200ml santan kelapa (dalam kotak) 
100ml minyak jagung 
2 biji telur 
1/2 sudu teh pewarna hijau (boleh lebihkan jika ingin warna yang terang) 
1/2 sudu teh esen pandan  
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis atau ceri. 

Nota : 
Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis. 

Cara-cara: 
1. Panaskan oven pada suhu 180'c. Sediakan cawan muffin. 

2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam 
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 

3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua 
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy). 

4. Isikan adunan ke dalam cawan muffin dan taburkan kepingan almond di atasnya. Saya taburkan juga sedikit kelapa kering. 


5. Bakar selama 20 - 25 minit (bergantung kepada oven masing-masing)