BAHULU CERMAI

Assalamualaikum,

Hari ni di Kedah cuti umum sempena Hari Keputeraan Sultan Kedah. Wah...anak-anak sibuk nak berjalan ambil angin di sekitar Langkawi dan malam tadi sanggup tidur lewat kerana habiskan segala kerja rumah yang guru berikan. Saya dan ayah mereka turutkan saja permintaan anak-anak walaupun cuaca di sini panas sangat dan cuti cuma sehari saja  tapi mengenangkan tiap hari mereka sibuk di sekolah dengan pelajaran dan malamnya di kelas al-quran kami fikir anak-anak memang perlukan masa bersantai hari ini...:). Tak perlu jauh-jauh mengambil angin...cukup di sekitar Langkawi dan anak-anak memang enjoy.Jadinya saya sekeluarga makan di luar seharian hari ni dan tiada aktiviti memasak. Tapi saya ingin juga berkongsi resepi bahulu yang sempat saya buat malam tadi. Tidaklah sesukar mana membuat kuih bahulu dan resepi ini saya ambil dari my resepi dan alhamdulillah, menjadi :). Saya cuma buat separuh adunan dari resepi di bawah.


BAHULU CERMAI 
Sumber : tungtung 15 - My resepi 

Bahan-bahan ( Dalam 80 biji ) 
10 biji telur gred A
380gm gula pasir
1 tsp esen ros 
200gm tepung gandum
1/4 tsp baking powder


Cara-cara

Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.

Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.

Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.

Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.

Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau tak mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. 

Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejap saja. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.

Akhir sekali bakar bahulu ke dalam oven dengan suhu 220'c (api atas dan bawah) sehingga masak dan kekuningan.