Assalamualaikum,
Apa khabar hari ini ya? Hari isnin selalunya agak sibuk bagi yang bekerja setelah bercuti semalam. Apa hidangan tengahari ini ya? Untuk menjimatkan masa, kita boleh pelbagaikan hidangan membuka selera dan selalunya hidangan sambal dan yang pedas-pedas menjadi pilihan saya.
Untuk hari ini saya ingin berkongsi resepi sambal bilis belimbing buluh. Sambal ini lebih kurang sama dengan sambal hitam pahang cuma yang bezanya, ia tidak di goreng terlebih dahulu dan di makan mentah begitu sahaja. Sangat enak di hidangkan dengan ulam seperti timun yang ranggup dan nasi panas.
SAMBAL BILIS BELIMBING BULUH
Bahan-bahan
100gm Ikan bilis - di kopek dan tumbuk
5 biji belimbing buluh - di hiris (boleh tambah jika suka)
1 labu bawang besar
1 biji tomato - di cincang
10 biji cili padi
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat
1. Hiris nipis cili padi dan bawang besar.
2. Satukan semua bahan dan gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan sedia untuk di hidangkan.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)