SAYUR KELADI UTARA

Assalamualaikum,

Sayur keladi style Kedah ni sedap di gandingkan dengan Nasi Ulam. Hidangan begini memang membuka selera terutama sekali di bulan puasa. Selalunya saya kisar udang kering sebagai salah satu bahan untuk kuah tetapi kali ini tidak ada stok udang kering jadi saya gantikan sahaja dengan ikan bilis. Untuk membangkitkan lagi rasa, saya masukkan juga isi ikan kembung rebus kedalam kuah ketika merenih. 

Kali ini saya tidak sertakan langkah demi langkah cara memasak sayur keladi utara ini kerana dah pernah ada entry tersebut di SINI

Jom kita lihat resipinya:) 

SAYUR KELADI UTARA 
Bahan-bahan
500gm batang keladi 
10 tangkai cili Kering - rendam air mendidih hingga lembut dan toskan
4 ulas bawang merah
1/2 inci belacan
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu teh lada hitam
3 keping asam gelugur
1 ekor ikan kembung rebus - Ambil isinya
3 tangkai daun kesum

Cara memasak:

1. Bersihkan, siang dan kupas kulit luar batang keladi. Rebus hingga agak lembut selepas itu buang air rebusan dan lalukan batang keladi tersebut dengan air mengalir. Ini untuk menghilangkan rasa gatal batang keladi selepas dimasak.

2. Tumbuk ataupun kisar cili kering,bawang merah,belacan,ikan bilis dan lada hitam.

3. Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama air secukupnya dan asam gelugur, masak hingga mendidih.

4. Seterusnya masukkan isi ikan kembung serta garam dan gula secukup rasa.

5. Akhir sekali masukkan batang keladi yang telah direbus tadi bersama daun kesum dan renih hingga masak.