MASAK LEMAK LABU KUNING DAN KACANG PANJANG

Assalamualaikum, 

Sayur favourite saya yang mudah nak memasaknya tetapi enak walaupun hanya digandingkan dengan nasi panas dan ikan goreng sahaja. Memang menu ini penyelamat diwaktu sibuk sebab mudah dan cepat untuk dimasak. Rasanya semua dah pandai nak memasak lemak labu kuning dan kacang panjang ni. Tapi saya masukkan juga ke blog ini bagi yang belum tahu. Boleh juga gantikan kacang panjang dengan bayam ataupun sayur petola...ikutlah selera masing-masing ye. 

Jom tengok resipi dan step by step yang saya sediakan dibawah ini dan selamat memasak :)  

MASAK LEMAK LABU KUNING DAN KACANG PANJANG
labu kuning secukupnya 
7 tangkai kacang panjang 
3 ulas bawang merah - di hiris
2 ulas bawang putih - di hiris
air secukupnya
2 cawan santan pekat 
segenggam udang hidup - di kopek kulitnya dan cuci bersih
3 tangkai cili padi - dibelah 2

Cara memasak :

1. Kupas labu kuning, potong kiub dan potong kacang panjang kira-kira ukuran 1 inci. Bersihkan dan masukkan kedalam periuk bersama bawang merah, bawang putih dan cili padi.

2. Masukkan pula udang yang telah dibersihkan kedalam periuk tadi.

3. Seterusnya masukkan air, santan pekat dan masak hingga mendidih dan labu menjadi agak empuk. Kacau kuah sesekali agar santan tidak pecah.

4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan kacau perlahan-lahan agar sayur sebati dengan santan. Renihkan sebentar dan setelah masak bolehlah matikan api dapur.

5. Sayur masak lemak labu kuning dan kacang panjang ini enak dihidangkan dengan nasi putih bersama lauk-lauk lain.