SAYUR CAMPUR BERGAJUS

Apakah masakan yang paling enak sekali bagi anda? Pasti majoriti bersetuju bahawa air tangan ibulah masakan yang terbaik pernah kita nikmati walaupun ianya kadangkala ringkas sahaja kerana di hasilkan dengan jujur dan penuh kasih sayang.

Seiring dengan perubahan zaman, ramai wanita bekerjaya sekarang ini. Namun ia tidak mengubah fungsi seorang ibu yang memasak dan sentiasa memastikan keluarga tercinta mendapat hidangan yang berkhasiat. Keterbatasan waktu bukan lagi halangan untuk ibu bekerjaya memasak, kerana Nestle ada produk Maggi® CukupRasa™ yang menjadikan hidangan anda lebih ‘syiok’ dan cepat di sediakan.

Maggi® CukupRasa™ ini memang menjadi pilihan saya sejak dulu. Tidak perlu menambah garam dan serbuk perasa lagi di dalam masakan kerana sedikit taburan Maggi® CukupRasa™ memang melengkapkan hidangan. Tidak perlu risau lagi masakan tak menjadi atau berkali-kali menambah garam untuk mendapatkan rasa yang ideal.  

Anak-anak memang suka dan ternanti-nanti masakan air tangan saya terutama sekali sayur campur bergajus. Kadang-kadang sayur ini di ratah begitu sahaja tanpa nasi. Isi ayam ranggup yang di campurkan dalam sayur ini juga menjadi rebutan kerana rasanya yang enak. Sebelum di goreng saya perap isi ayam ini dengan Sos Tiram Maggi serta di salut dengan tepung jagung terlebih dahulu.

Nak rasa sendiri keenakan sayur campur bergajus ni kenalah cuba memasak sendiri di rumah. Resipi saya sertakan di sini.

SAYUR CAMPUR BERGAJUS
Bahan A
1/4 cawan biji gajus - di goreng dan toskan
  10 tangkai cili kering - di goreng dan toskan
1/2 cawan isi ayam - di potong memanjang 
1 sudu besar Sos Tiram Maggi 
1/2 cawan tepung jagung 
1 cawan minyak sayuran - untuk menggoreng 

Bahan B
1/4 cawan lobak merah - di potong seperti mancis
1/4 cawan brokoli
4 tangkai sayur bok choy
4 tangkai putik jagung - di potong menyerong 
1/4 cawan hirisan lada benggala (kuning dan merah)
1/4 cawan air
1/2 sudu besar Maggi® CukupRasa™ 
2 sudu besar minyak sayuran - untuk menumis 

Cara membuatnya :

1. Panaskan 1 cawan minyak di dalam kuali, goreng isi ayam yang di perap dengan Sos Tiram Maggi serta golekkan dengan tepung jagung terlebih dahulu sehingga garing. Goreng juga biji gajus dan cili kering secara berasingan.Tos dan ketepikan seketika.

2. Di dalam kuali yang lain, panaskan 2 sudu besar minyak sayuran. Masukkan putik jagung dan lobak merah terlebih dahulu. Kacau sebentar dan masukkan pula sayur brokoli dan bok choy sambil di kacau lagi.

3. Seterusnya tuangkan air kedalam sayuran dan kacau lagi.
4. Setelah sayuran separuh masak masukkan lada benggala dan taburkan penambah perasa semua dalam satu, Maggi® CukupRasa™ kedalam sayuran.


5. Seterusnya masukkan cili kering, isi ayam dan biji gajus yang di goreng tadi. Kacau hingga semuanya bercampur dengan sayuran dan matikan api dapur. Jangan terlebih masak ye, kerana zat dan vitamin dalam sayuran akan hilang.


Siaplah resipi sayur campur bergajus dan bolehlah di hidangkan dengan nasi panas untuk keluarga tercinta. Mudah, cepat, berkhasiat dan yang penting keenakan rasanya memikat selera.