KETAM MASAK LEMAK KUNING

Assalamualaikum,

Alhamdulillah dah hari ke 11 bulan Ramadhan. Setakat ini masih belum tiba mood untuk berkongsi biskut raya tetapi inshaAllah bakal menyusul, jadi kita layanlah dulu resipi sehari-hari lauk-pauk simple untuk berbuka. Hari ini sekeluarga sepakat nak makan ketam masak lemak kuning dan di Langkawi memang musim ketam sekarang ini. Tercapailah hasrat dua orang kesayangan saya yang teringin sangat nak makan ketam masak lemak kuning sebelum pulang kembali ke asrama hujung minggu kerana berakhirnya cuti persekolahan.

Resipinya macam biasa, simple sahaja dan hari ini saya sempat ambil gambar langkah demi langkah cara memasak. Jom layan resipi :) 

KETAM MASAK LEMAK KUNING  
Bahan-bahan
1 Kilogram ketam
3 cawan santan  (2 cawan santan cair + 1 cawan santan pekat)
1 biji nenas - dipotong dua (guna sebelah sahaja)
Garam dan gula secukup rasa
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi
2 batang serai - dititik

Cara memasak :

1. Bersihkan ketam, basuh dan toskan airnya. Kupas nenas, kemudian dipotong nipis. 

2. Tumbuk cili api dan kunyit hidup dan masukkan kedalam periuk bersama ketam dan santan. 

3. Masak dengan api perlahan, kemudian masukkan nenas, garam dan gula secukupnya sambil dikacau selalu. 

4. Bila telah mendidih dan pekat, bolehlah diangkat.