BISKUT ALMOND COKLAT

Assalamualaikum,

Wah...lama rasanya tidak update sebarang resipi. Kurang rancak sedikit ramadhan kali ini kerana kesihatan agak merosot di uji dengan demam selesema sebelum ini dan minggu ini sakit gigi pula yang tak tertahan-tahan denyutannya, sedangkan gigi yang sakit itu adalah gigi bertampal dan tak ada tanda-tanda terkeluar pun tampalannya. Memang benar-benar menguji kesabaran menjalani ibadah puasa di bulan yang mulia kali ini. Tapi sebagai sebagai hambaNya saya ikhlas dan redha dengan ujian yang sedikit ini. Masih ada lagi orang yang lebih besar di uji oleh Allah s.w.t di bulan puasa ini tanpa sedikitpun berkeluh kesah.

Di media-media sosial pula saya lihat teman-teman blogger begitu rancak berkongsi resipi biskut raya dan saya sempat juga buat yang simple-simple tapi dalam bulan ramadhan ini saya mohon maaf kerana tak semua resipi yang saya sempat sediakan langkah demi langkah cara membuatnya. 

Untuk resipi biskut raya yang pertama, jom kita lihat resipi biskut almond coklat dibawah ini :
BISKUT ALMOND COKLAT
Bahan A
220 gram mentega
210 gram gula icing
100gm shortening
1 sudu teh esen vanila

Bahan B
350 gram tepung gandum
135 gram tepung beras
25 gram serbuk koko
90 gram badam kisar
1 sudu teh emplex

Bahan C
Coklat masakan untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :

1.Masukkan semua bahan A kedalam mangkuk besar dan pukul hingga sebati dan gula larut.

2.Masukkan pula kesemua bahan B dan kacau hingga semua bercampur menjadi adunan.

3.Canai dan terapkan dengan acuan kegemaran, atur biskut didalam loyang dan bakar pada suhu 150'c  selama lebih kurang 25 minit. Bila biskut dah masak, sejukkan di atas redai.

5.Setelah itu lorekkan dengan coklat masakan dan setelah kering, simpan dalam bekas kedap udara.