SWISS ROLL KUKUS

Assalamualaikum, 

Membuat swiss roll sebenarnya tidaklah sesukar yang digambarkan. Selain daripada dibakar, ianya juga sesuai dikukus. 

Resipi swiss roll kukus yang saya kongsikan dibawah ini memang gebu teksturnya walaupun tidak menggunakan sebarang agen pengembang. Adunannya hanyalah telur, tepung gandum, gula, air dan minyak masak. Kalau nak letak esen vanila pun boleh juga. Simple sangat kan, resipinya. Bahan-bahan pun mudah didapati didalam dapur dirumah kita.

Teringin nak cuba buat dirumah? Jom intai resipi dibawah ni.

SWISS ROLL KUKUS
Saiz loyang : 9in x 9in

Bahan-bahan
2 biji telur - Gred A
3 kuning telur
60gm gula kastor 
50gm tepung gandum - diayak
1 sudu besar air
1 sudu besar minyak masak
Jem secukupnya (saya guna jem strawberry)

Krim Lapisan luar
1/2 cawan gula icing 
1/2 cawan mentega
1/2 sudu teh esen vanila

Cara Membuat:

1. Masukkan telur, kuning telur dan gula pasir kedalam mangkuk pengadun dan pukul hingga benar-benar mengembang (dalam 10 hingga 15minit)
2. Masukkan pula tepung gandum dan pukul rata.

3. Seterusnya masukkan air dan minyak masak kedalam adunan dan kaup balik hingga bercampur.
4. Tuang adunan kedalam loyang berukuran 9in x 9in yang telah dialas kertas minyak dan kukus selama 15 menit. Sebaiknya ikat loyang dengan beg plastik untuk mengelak air kukusan jatuh diatas kek. Sebelum masukkan loyang pastikan kukusan dipanaskan terlebih dahulu.

5. Setelah kek masak, keluarkan dari pengukus dan telangkupkan. Biarkan wap panasnya hilang. Sapu jem, gulung dan padatkan.
Untuk membuat krim, putar semua bahan hingga putih dan sekata. Bolehlah hias swiss roll ikut citarasa.