BROWNIES KOPI

Assalamualaikum, 

Nikmat, kan...petang-petang begini santai sambil nikmati Brownies Kopi dengan aiskrim. Sebenarnya dulu saya memang pencinta kopi tegar. Tetapi sekarang agak kurang minum kopi setelah diserang acid reflux yang agak serius. Cuma sesekali saya minum juga untuk melepaskan gian. Resipi brownies hari ini memang agak istimewa bagi saya kerana adunannya mengandungi larutan serbuk kopi atau lebih tepat lagi nescafe klasik tetapi boleh saja tukarkan dengan kopi kegemaran anda yang lain contohnya seperti white coffee.

Cara membuatnya pun tidaklah sesukar mana dan boleh ikut langkah demi langkah yang disediakan dibawah ini. Jom try buat :) 

BROWNIES KOPI 
200gm coklat masakan
175gm mentega
100gm tepung gandum 
2 sudu besar serbuk nescafe - larutkan dengan 3 sudu besar air panas
1sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh baking powder
150gm gula kastor
3 biji telur - Gred A

Cara membuatnya:

1. Cairkan dark cooking coklat dan mentega dengan cara double boiler. Ketepikan dan sejukkan seketika.

2. Panaskan oven pada suhu 170'c dan sediakan loyang bersaiz 7inci x 7inci. Sapu mentega dan lapik dengan kertas.

3. Ayak tepung dengan baking powder, ketepikan seketika. Didalam mangkuk pengadun, pukul gula dan telur sampai rata dengan whisk (tidak perlu terlampau kembang).


4. Masukkan coklat beserta mentega yang telah dicairkan dan nescafe. Kacau rata.

5. Seterusnya masukkan tepung dan baking powder sambil dikacau. Tuang adunan kedalam loyang dan tabur hirisan badam diatas adunan.


6. Bakar lebih kurang 45minit (bergantung kepada oven masing-masing) atau sehingga masak.