SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum, 

Selamat berhari minggu untuk semua pembaca yang sudi masuk kepautan blog Fiza's Cooking. Satu lagi perkongsian kek tanpa telur iaitu Eggless Moist Chocolate Cake. Resipi ini sangat mudah...terima kasih kepada pemilik asal resipi, dayangjack dan kongsikan pula diblog ini bagi yang ingin mencubanya.

Kek ini sedap dimakan begitu sahaja atau jika suka boleh juga letak topping coklat. Resipi topping simple ada disertakan di bawah gambar terakhir entry. Selamat mencuba :) 

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Sumber  : dayangjack

Saya guna loyang saiz : 4in x 8in
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko 
2 sudu besar susu tepung
1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais - saya guna susu segar coklat)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu teh coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. 

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. 


3. Masukkan susu tepung, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata.
3. Masukkan susu sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.

5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
 
6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

TOPPING
2 sudu besar margerin
6 sudu besar susu pekat manis
6 sudu besar serbuk koko
Air panas secukupnya untuk melikatkan adunan

Kacau semua bahan-bahan diatas dan tuang topping ke atas kek