EGGLESS BANANA CAKE

Assalamualaikum, 

Eggless Banana Cake yang rangup diluar dan lembut didalam adalah hidangan sarapan pagi untuk anak-anak saya pagi ini. Membuatnya pun amat mudah... lenyek pisang, campur semua dengan tepung dan bakar sahaja. Tidak perlu keluarkan mixer. Ada sahabat FB saya yang minta resipi kek ringkas tanpa telur sebelum ini. Mudah untuk dibawa sebagai buah tangan ketika mengunjungi pesakit, katanya. Bagi saya ini adalah resipi kek yang sesuai. 

InshaAllah esok saya akan kongsikan satu lagi resipi kek tanpa telur sebagai pilihan. Semoga selepas ini ia boleh dijadikan panduan untuk menghasilkan kek terutama sekali untuk mereka yang alah kepada telur ataupun harus berpantang kerana kesihatan tidak mengizinkan. Satu adunan resipi ini cukuplah sebagai buah tangan untuk pesakit.

Jom kita lihat resipi yang mudah ini :)  
EGGLESS BANANA CAKE
Saiz loyang : 4in x 8in 
300gm pisang masak ranum 
180gm tepung gandum 
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
100gm gula kastor
160ml minyak sayur
1 sudu teh esen vanilla
Hirisan badam atau coklat chips secukupnya

Cara membuatnya:

1. Lenyek pisang, masukkan gula dan minyak. Kacau rata sehingga gula larut.


2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda.

3. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit kedalam bahan basah dan kacau dengan spatula hingga sebati.  

4. Tuang kedalam loyang dan bakar pada suhu 180'c selama 40 hingga 50minit, atau sehingga masak. (sesuaikan dengan suhu oven masing-masing, tiap oven berbeza).



5. Setelah masak, sejukkan dan bolehlah dipotong untuk dihidangkan.