KEK KURMA PISANG BERMADU

Assalamualaikum, 

Hari ini saya ingin berkongsi resipi kek kurma pisang bermadu. Masih banyak stok kurma bulan puasa yang lalu dirumah jadi saya campurkan dengan pisang dan jadikan teman 'ngopi' yang sangat lazat dan moist

Walaupun ada bahan-bahan manis seperti madu, kurma dan gula perang...kek ini tidaklah manis pada lidah saya dan sedang-sedang sahaja. Bagi yang ingin mencubanya..sila rasa kurma yang akan digunakan kerana ada kurma yang sangat manis dan ada pula yang kurang manis. Seimbangkan dengan jumlah gula perang yang akan digunakan. 

Baiklah...jom lihat resipinya :) 
KEK KURMA PISANG BERMADU
Bahan Bahan
125gm mentega
80gm gula perang  
2 biji telur 
175gm Tepung gandum
1 sudu teh Baking Powder
150gm Kurma - Dibuang biji dan cincang 
60ml madu - Rendam dengan kurma
200gm pisang ranum - di lenyek 


Cara membuatnya : 

1) Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
2) Setelah semua bercampur, matikan mixer. Masukkan tepung gandum berselangseli dengan kurma yang direndam madu dan pisang lenyek. Kaup balik hingga sebati menggunakan spatula.
3) Tuang adunan kedalam loyang loaf yang telah dilapik kertas. Bakar pada suhu 180'c dalam 45minit atau sehingga masak.