HONEY CASTELLA CAKE @ KASUTERA

Assalamualaikum,

Honey Castella cake @ Kasutera adalah sejenis kek span klasik dari negara matahari terbit atau lebih tepatnya di Nagasaki. Bahan-bahan yang digunakan sangat ringkas, malah tidak menggunakan serbuk penaik pun tetapi hasilnya tetap naik gebu. Kek ini boleh dipelbagaikan perasa seperti green tea, coklat dan lemon. 

Rasa Honey Castella cake ini bagi saya sangatlah enak dan sepotong memang tidak cukup. Resipi asal saya ambil diblog mykitchensnippets.com dan saya kongsikan sekali lagi dibawah ini bagi yang ingin mencubanya :) 

HONEY CASTELLA CAKE @ KASUTERA
5 biji telur Gred A
180gm gula kastor
200gm tepung gandum 
80ml susu cair 
20ml jus lemon + 1/2 sudu teh kulit lemon parut
4 sudu makan madu 
6 sudu makan minyak masak (saya gunakan minyak jagung) 

Cara membuatnya :

1) Pukul telur dan gula kastor sehingga kembang dan putih.

2) Turunkan kecepatan mixer, masukkan tepung gandum, susu cair + parutan lemon dan pukul sehingga sebati.
3) Matikan mixer. Masukkan campuran minyak + madu dan kacau rata dengan spatula hingga bercampur dengan adunan. Jangan terlebih kacau.
5) Tuang adunan kedalam loyang yang telah dilapisi kertas dan bakar pada suhu 170-180'c dalam 40minit (bergandung kepada oven masing-masing) 

6. Setelah masak bolehlah dipotong dan hidangkan.