LEMPENG KELAPA

Assalamualaikum,

Hari kedua anak-anak kesekolah berbekalkan lempeng kelapa dengan sambal sardin. mengimbau pula kenangan lama waktu kecil ibu selalu buatkan lempeng waktu pagi. Tapi masa tu saya lebih suka makan dengan gula atau susu. Lempeng yang ibu buat lebih sedap kerana dia gunakan kelapa yang agak muda tapi isinya dah kenyal sedikit dan dikukur sendiri. Sedap sangat makan lempeng kelapa yang panas-panas dan lemak kelapa begitu terasa sekali. 

Sekarang ni susah nak cari kelapa begitu kecuali jika rumah di kampung. Saya hanya gunakan kelapa parut yang dibeli dari pasar untuk buat lempeng pagi ini.

Resipi lempeng kelapa ni simple sahaja, malah ada yang buat tak perlu sukat pun. Hanya campurkan segala bahan dan bakar. Yang penting pandai 'adjust' sukatan air dengan tepung. 

LEMPENG KELAPA
1 ½ cawan kelapa parut
1 cawan tepung gandum
½ sudu teh baking powder
1 cawan air - lebih sedap guna air kelapa
Garam secukup rasa              

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk besar dan gaul. 

2. Panaskan kuali leper dan sapu dengan sedikit minyak atau margerin. 

3. Tuangkan adunan secukupnya untuk membentuk membentuk lempeng.Masak dengan api sederhana dan balik-balikkan agar garing.

4. Setelah masak hidangkan dengan kari atau sambal sardin.

SAMBAL SARDIN
1 tin sardin - saiz besar 
10 tangkai biji cili kering  - dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih  - dikisar
1 labu bawang besar - dipotong bulat
2 sudu besar air asam jawa
garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara memasak :

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak. Masukkan pula air asam jawa.

2. Tuang sardin tin kedalam kuali sambil di kacau perlahan.

3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan masukkan bawang besar.

4. Setelah bawang layu dan sardin secukup rasa bolehlah matikan api dapur dan hidangkan bersama lempeng kelapa.