GADO-GADO

Assalamualaikum, 

Salam pagi jumaat untuk semua pembaca yang sudi masuk ke blog ini. Hari ini saya sekeluarga sarapan gado-gado dengan kuah kacang. Selalu tu anak-anak suka salad simple seperti salad telur atau salad kentang yang dihidangkan bersama dressing mayonis dimana resipinya pernah saya masukkan didalam blog sebelum ini. 

Hari ini saya hidangkan dengan salad jawa yang tak kalah sedapnya. Sedap makan sayuran dengan kuah kacang, tapi si adik hanya kuis ambik telur rebus sahaja. Hmmm liat betul nak makan sayur. Saya masukkan satu sudu besar mentega kacang kedalam kuah kacang dan teksturnya menjadi pekat dan rasanya juga lebih sedap. Cubalah...

Bagi yang ingin mencuba resipi ni bolehlah lihat bahan-bahan dibawah ni dan selamat mencuba.

GADO-GADO DAN KUAH KACANG
Bahan-bahan
150 gram taugeh - buang ekornya
1 keping tempe - digoreng
1 ketul tahu -digoreng dan potong nipis
2 biji kentang - direbus hingga empuk dan potong enam
6 urat kacang panjang 
kobis secukupnya
1/2 biji timun - di potong 
2 biji telur - direbus

KUAH KACANG
250 gram kacang tanah - digoreng
3 tangkai cili merah - goreng tanpa minyak
3 tangkai cilipadi - goreng tanpa minyak
2 sudu besar gula melaka
1 sudu teh belacan - dibakar
1 sudu teh garam
50 ml air asam jawa
Air mendidih secukupnya - ikut kepekatan kuah yang dikehendaki
1 sudu besar mentega kacang

Cara membuatnya:

1. Rebus sayuran secara berasingan sebentar saja sampai layu kemudian ketepikan.
2. Goreng juga tempe dan tahu.
3. Tumbuk kacang tanah goreng bersama cili merah, gula melaka, cili padi, belacan dan garam hingga lumat. Masukkan mentega kacang dan kacau hingga sebati. campurkan air asam dan air mendidih kemudian kacau rata.
4. Masukkan sayuran rebus, tempe, telur dan tahu goreng kedalam pinggan. Tuang kuah kacang diatasnya dan bolehlah dinikmati.