KUIH SAGU yang simple dan sedap

Assalamualaikum,


Kalau nak buat kuih yang simple dan cepat, tak kiralah untuk sarapan pagi atau minum petang, bolehlah cuba buat kuih sagu yang senang dan sedap ni. Ramai yang suka kuih sagu tapi kurang ambil tahu cara membuatnya. Kadang-kadang tu kalau beli yang dah siap, nasib tak baik dapat yang dah basi kelapa parut memang kempunan dibuatnya.

Jadi hari ini apa kata kita belajar buat sendiri. 1 cawan sagu pun boleh banyak tau. Mudah saja membuatnya. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.
KUIH SAGU 
1 cawan sagu
2 ½ cawan air 
¾ cawan gula pasir
½ sudu teh pewarna merah
1 helai daun pandan - dicarikkan dan simpul
1 cawan kelapa parut putih - digaul dengan secubit garam

Cara membuatnya:

1. Mula-mula jerang air bersama daun pandan dan pewarna merah.
2. Apabila air mendidih masukkan sagu dan gula. Masak hingga sagu menjadi jernih dan pekat.

3. Keluarkan daun pandan dan masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan plastik ataupun ke dalam acuan kecil mengikut citarasa anda.
4. Kukus selama 20 minit.

5. Setelah itu, kuih disejukkan dan barulah dipotong atau keluarkan dari acuan.

 6. Gaulkan dengan kelapa parut putih yang telah di gaul dengan sedikit garam dan bolehlah dihidangkan. Untuk kelapa tahan lama dan lambat basi bolehlah dikukus sebentar sebelum gaul dengan kuih sagu.