BEST MOIST CHOCOLATE CAKE RECIPE

Assalamualaikum, 


Kek coklat, walaupun apa resipinya memang sedap dan tak mampu untuk saya menolaknya. Bagi saya kek ini memang serasi dengan lidah. Penggunaan buttermilk dalam adunan menjadikan teksturnya begitu moist sekali walaupun kek ini dibakar.

Resipi ini saya ambil ketika blog walking ke dapur mama sya. Sumber asal adalah dari blog Naz oven kecil dan saya panjangkan disini bagi sesiapa yang ingin mencubanya pula. Jom lihat cara membuatnya...simple sangat.

BEST MOIST CHOCOLATE CAKE RECIPE
saiz loyang 10 inci
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
2 biji telur saiz A @ B
1 sudu teh garam
1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka/jus lemon - diamkan selama 5 minit)
1 cawan minyak jagung
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1 cawan air mendidih (boleh dijadikan 1 cawan kopi sekiranya suka) - saya campur dengan 1/2 sudu besar serbuk nescafe.
3 su

Cara Penyediaan :

Panaskan oven pada suhu 170'C.

1. Lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak ketepikan seketika. Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
 2. Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. 
3. Kemudian masukkan air mendidih yang dilarutkan nescafe dan teruskan memutar hingga sebati. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya.
4. Cucuk kek dengan lidi atau pisau. Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak.

5. Sekiranya terdapat adunan kek yang masih basah melekat pada pisau atau lidi, bakar lagi kek dengan tambahan masa 5 minit dan uji lagi selepas itu sehingga kek masak sepenuhnya.Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias.
TOPPING
200 gm coklat masakan
1/4 cwn susu cair 

Cara membuatnya:

1. Masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED

2. Kacau hingga pekat dan berkilat, bolehlah dihias atas kek.