KEK PISANG SEDAP

Assalamualaikum, 

Kek yang paling senang nak buat dan rasanya pun sedap. Oleh kerana gunakan gula perang didalam adunan kek ini, warna kek agak gelap sedikit tetapi rasanya memang kena dengan citarasa.

Kebetulan ada kacang gajus, saya taburkan diatas adunan sebelum bakar didalam oven. Kalau ada hirisan badam pun boleh juga, tapi kalau tak letak apa-apa pun masih lagi sedap.

Kalau ada pisang ranum kat rumah tu, jomlah try buat. Resipinya saya ambil dari IG makcik manggis dan ada saya sertakan dibawah ni. 
KEK PISANG SEDAP
Bahan-bahan 
1 cawan tepung gandum 
1 sudu teh baking powder 
1 sudu teh soda bikarbonat 
secubit garam 
2 biji telur 
1/2 cawan gula perang 
1/2 cawan minyak masak 
1 cawan pisang - dilecek
1/2  sudu besar jus lemon
Badam hiris / biji gajus - jika suka 

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 180'c, sapukan loyang dengan sedikit minyak.

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, ketepikan. Didalam bekas lain lenyek pula pisang dan masukkan jus lemon/limau nipis ketepikan seketika.
 3. Pukul telur dengan gula perang sehingga kembang, masukkan minyak masak dan pukul lagi sehingga sekata.
4. Masukkan pisang lenyek dan pukul perlahan sehingga sebati. Masukkan pula tepung yang telah diayak tadi dan kacau hingga sebati.
5. Tuang kedalam loyang dan tabur dengan kacang badam, gajus atau walnut (ikut selera). Bakar dalam 45minit atau sehingga masak.