BUN PIZZA GULUNG

Assalamualaikum, 

Petang-petang hari begini sedap kalau dapat menikmati secawan teh dengan Bun Pizza Gulung yang panas-panas baru keluar dari oven, hasil dari air tangan sendiri, kan? Harum je baunya ketika dipanggang.

Tapi, ramai yang fikir dua kali kalau nak buat roti, kerana nampak macam susah. Tambah-tambah 'part' nak uli tu. Maklumlah tak semua yang ada bread maker dirumah. Jangan risau kerana selain daripada bread maker, boleh juga gunakan whisk atau pemutar adunan yang biasa kita gunakan untuk membuat kek tu. Kan ada dua jenis hook...gunakan hook yang berbentuk spiral. Lepaslah kalau sekadar uli adunan dalam kuantiti yang kecil untuk keluarga dirumah. Nak buat pizza pun mudah. Kalau whisk anda panas semasa menguli, matikan sebentar dan sambung menguli lagi. Mungkin ramai yang dah tahu, tapi ada pengikut blog ini yang email kepada saya bertanya tentang fungsi spiral hook ini. Jadi saya kongsikan disini hari ini.

Baiklah bagi yang nak try buat bun pizza gulung pula, jom kita lihat resipi dibawah ini :) 

BUN PIZZA GULUNG
122gm tepung protein tinggi
8gm susu tepung
3gm yis
90gm (sebiji telur dicampur susu cair) - timbang
secubit garam
20gm mentega

Untuk topping
Sos spaghetti segera secukupnya - saya guna perasa tradisional 
5 batang sosej
5 batang filamen ketam
1/2 biji bawang holand - dipotong
1/2 biji lada benggala - di potong 
cendawan secukupnya 
keju parut secukupnya
secubit serbuk oregano

Cara membuatnya :

1. Campur telur dan susu cair sambil dipukul rata. Masukkan tepung,yis dan susu tepung sambil di uli.

2. Uli sehingga adunan sebati baru masukkan mentega serta garam. Uli lagi hingga adunan benar-benar kenyal.
3. Masukkan adunan kedalam mangkuk besar dan tutup dengan plastik/tuala dapur selama lebih kurang 10minit. 

4. Keluarkan adunan dan leperkan dengan ketebalan 1/2cm. Sapukan sos spaghetti, tabur semua bahan-bahan untuk topping dan gulung perlahan-lahan.
5. Potong adunan anggaran 3cm dan susun didalam loyang saiz 8inci dan biarkan sebentar hingga adunan naik dua kali ganda.

6. Tabur baki keju, oregano dan bakar didalam oven pada suhu 180'c selama 20 minit atau sehingga masak.


Oh ya, bagi adik-adik yang baru belajar, dibawah ini contoh hook berbentuk spiral yang saya ceritakan tadi. 
CREDIT TO GOOGLE