KEK GULA HANGUS KUKUS

Assalamualaikum,

Dah lama tak buat kek gula hangus kukus dan oleh kerana teringin, lepas subuh tadi saya kukuskan seloyang, cukuplah untuk sarapan pagi ini. Walaupun lepas bancuh adunan saya terus kukus tanpa diperap terlebih dahulu, Alhamdulillah keknya bersarang juga. Kalau perap lebih lama, mesti keknya bersarang lebih cantik lagi kan. Sedapnya alahai...dan resipinya pun mudah sahaja. 

Nak cuba buat? Jom...  :) 

KEK GULA HANGUS KUKUS
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat 
4 biji telur - Gred A
1 cawan susu pekat manis (Agak manis - boleh kurangkan kepada 1/2 cawan)

Gula Karamel
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu teh mentega

Cara membuatnya :

1. Mula-mula sediakan gula karamel terlebih dahulu dan sejukkan. Masukkan gula pasir kedalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga cair dan keperangan. Berhati-hati, masukkan air panas dan mentega. Ketepikan seketika sehingga sejuk.

2. Didalam mangkuk besar, ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat dan ketepikan seketika.

3. Didalam mangkuk pengadun pula, putar telur dengan susu pekat hingga kembang dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Akhir sekali masukkan gula karamel yang telah sejuk dan kacau rata. 
5. Tuang kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil supaya air tidak menitik keatas kek.

5. Kukus dengan api sederhana selama sejam atau sehingga kek masak.