Assalamualaikum,
Salam pagi jumaat...sarapan apa pagi ini? Selalunya ramai yang terkejar ke tempat kerja hingga tidak sempat nak buat sarapan pagi di rumah melainkan pada hari minggu. Tetapi ada resipi sarapan pagi yang mudah, sedap dan hanya mengambil masa lebih kurang 10minit atau kurang untuk menyediakannya. Salah satu daripadanya adalah hidangan simple iaitu kacang panggang dengan sosej dan telur. Hmm...sedap tau di makan bersama roti bakar.
Nak tahu cara membuatnya? Jom kita lihat resipinya :)
KACANG PANGGANG DENGAN SOSEJ & TELUR
Bahan-bahan
2 keping Roti - di sapu mentega dan bakar
2 biji telur
2 batang sosej - di potong
2 keping chicken meatloaf - di hiris nipis (pilihan)
1 tin kacang panggang dalam tin - saya guna perasa cheese
1/4 sudu teh serbuk cili thai - jika suka pedas
1/4 sudu teh lada sulah
1 sudu besar mentega
secubit garam
Cara membuatnya :
1. Cairkan mentega di dalam kuali, masukkan sosej dan chicken meatloaf. Kacau hingga masak dan berubah warna. Kalau susah nak cari chicken meatloaf ni, tak letak pun tak mengapa.
2. Masukkan kacang panggang dalam tin dan secubit garam.
2. Masukkan kacang panggang dalam tin dan secubit garam.
3. Kacau hingga bercampur dan buatkan dua lubang serta pecahkan telur di tengahnya. Tabur sedikit garam & lada sulah di atas telur tersebut.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)