KACANG PANGGANG DENGAN SOSEJ & TELUR

Assalamualaikum,

Salam pagi jumaat...sarapan apa pagi ini? Selalunya ramai yang terkejar ke tempat kerja hingga tidak sempat nak buat sarapan pagi di rumah melainkan pada hari minggu. Tetapi ada resipi sarapan pagi yang mudah, sedap dan hanya mengambil masa lebih kurang 10minit atau kurang untuk menyediakannya. Salah satu daripadanya adalah hidangan simple iaitu kacang panggang dengan sosej dan telur. Hmm...sedap tau di makan bersama roti bakar.

Nak tahu cara membuatnya? Jom kita lihat resipinya :)
KACANG PANGGANG DENGAN SOSEJ & TELUR 
Bahan-bahan
2 keping Roti - di sapu mentega dan bakar 
2 biji telur 
2 batang sosej - di potong 
2 keping chicken meatloaf - di hiris nipis (pilihan)
1 tin kacang panggang dalam tin - saya guna perasa cheese
1/4 sudu teh serbuk cili thai - jika suka pedas
1/4 sudu teh lada sulah 
1 sudu besar mentega 
 secubit garam 

Cara membuatnya : 

1. Cairkan mentega di dalam kuali, masukkan sosej dan chicken meatloaf. Kacau hingga masak dan berubah warna. Kalau susah nak cari chicken meatloaf ni, tak letak pun tak mengapa.
2. Masukkan kacang panggang dalam tin dan secubit garam. 
3. Kacau hingga bercampur dan buatkan dua lubang serta pecahkan telur di tengahnya. Tabur sedikit garam & lada sulah di atas telur tersebut.
4. Sementara telur masak, sapu mentega pada roti dan bakar hingga agak garing. Ketepikan.
5. Jika suka pedas, tabur serbuk cili Thai ke atas telur dan matikan api dapur. Angkat telur beserta kacang panggang & sosej dengan sudip dan letakkan ke atas roti bakar tadi. Hidangkan ketika masih panas.