DAGING LADA HITAM DENGAN CENDAWAN

Assalamualaikum,

Anak sulung saya amat menggemari masakan berasaskan cendawan. Memang dia suka apapun jenis cendawan dan jika saya ke pasar basah atau pasaraya pasti cendawan ada dalam senarai barangan. Kali ini saya campurkan dengan daging goreng lada hitam. Memang serasi gandingan cendawan dan daging yang di masak begini. 

Resipinya ada di bawah ini bagi yang ingin mencubanya.
DAGING LADA HITAM BERCENDAWAN 
Bahan A - Di perap 
300gm daging - di hiris nipis
2 sudu besar kicap cair 
1 sudu besar sos lada hitam 
1/2 sudu besar tepung jagung 
1/2 sudu teh baking soda

Bahan B
1 labu bawang holland - di potong kasar 
2 ulas bawang putih - di cincang
1cm halia - di cincang 
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1/4 cawan air 
1 sudu besar sos tiram 
Cendawan : Saya guna 4 jenis iaitu cendawan shitake, shimeji, cendawan butang dan cendawan jeli hitam.
1/4 cawan lada benggala
sedikit hirisan batang saderi
2 sudu besar minyak 

Cara membuatnya:

1. Perap daging bersama kicap cair, sos lada hitam, tepung jagung dan baking soda. Tujuan memasukkan baking soda adalah untuk melembutkan lagi daging tersebut.

2. Panaskan kuali, tuang minyak masak dan masukkan daging. Goreng dan alih-alihkan sehingga daging masak.
3. Masukkan bawang putih dan halia. Kacau hingga naik bau.
4. Seterusnya masukkan bawang holland, air dan semua jenis cendawan serta lada benggala. Kacau lagi sebentar agar semua bercampur.
5. Masukkan pula sos tiram serta taburkan serbuk lada hitam lalu di kacau hingga masak.