KUIH LENGAT PISANG

Assalamualaikum,

Sedar tak sedar hari ini dah 6 Ramadhan 1436H. Sekejap sahaja masa berlalu. Bagi surirumah yang bekerja ataupun sepenuh masa, tiap hari ligat memikir apa yang akan di sediakan untuk hidangan berbuka dan bersahur untuk keluarga. Kalau tiap hari beli di Bazaar Ramadhan pun jemu juga. Sekurang-kurangnya adalah hasil air tangan sendiri walaupun sejenis kuih yang mudah-mudah.

Hari ini saya ingin berkongsi kuih lengat pisang. Pernah dengar tak nama kuih ni? Bukan pengat ye, tapi lengat (dalam loghat kedah) bermaksud kukus. Rasanya yang lemak-lemak manis memang sesuai untuk berbuka. Kuih ni selalu ibu buatkan sejak zaman saya kanak-kanak dulu dan sekarang menjadi kegemaran anak-anak saya juga.

Bagi yang ingin mencuba resepi kuih ni, jom kita lihat bahan-bahannya.

KUIH LENGAT PISANG 
Bahan A  
2 cawan tepung beras
1 kotak santan - 200ml
3 kotak air - di sukat menggunakan kotak santan tadi 
1/2 sudu teh garam 

Bahan B (Di lecek)  
1 1/4 cawan gula kastor 
1 cawan pisang  

Bahan C  
1 biji pisang - di hiris (untuk taburkan keatas adunan) 

Cara membuatnya :

1. Sediakan loyang dengan menyapu sedikit minyak ataupun lapik dengan plastik untuk memudahkan kuih di keluarkan  nanti. 

2. Campur semua bahan A di dalam sebuah mangkuk besar.

3. Kacau hingga larut dan tapis kedalam periuk. Masukkan juga bahan B, iaitu pisang yang telah di lecek dengan gula.

4. Masak sebentar di atas api yang kecil sambil di kacau hingga terasa berat atau pekat sedikit dan matikan api.

5. Tuang adunan kedalam loyang, tabur hirisan pisang dan kukus adunan selama 30minit atau sehingga masak.