KEK STRAWBERRY SIMPLE

Assalamualaikum,


Dah lama rasanya tak buat kek. Kalau buat selalu pun anak-anak naik jemu, sudahnya diri sendiri yang kena habiskan. Tapi memandangkan sekarang cuti sekolah dan semua anak-anak berkumpul, ada pula 'request' dari anak kedua yang teringin nak makan kek yang ada topping cream cheese. Akhirnya saya buat juga kek strawberry simple semalam. Sebenarnya yang 'request' tu baru balik dari rombongan sekolah ke cameron highland. Mewahlah kek ni di hias dengan strawberry yang di bawa balik.


Resipi kek ni memang yang 'basic' dan ringkas sahaja. Sesuai bagi yang baru belajar buat kek. Jomlah kita lihat bahan-bahannya.

KEK STRAWBERRY SIMPLE 
Bahan-bahan
250gm tepung naik sendiri 
250gm mentega
200gm gula kastor
50ml susu segar
5 biji telur - gred A
1 sudu teh esen strawberry 
1 sudu besar pes strawberry 

Cara membuatnya:

1. Masukkan gula dan mentega di dalam mangkuk besar dan pukul hingga gebu.
2. Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.

3. Pecahkan telur satu persatu sambil di pukul lagi. Selang seli dengan memasukkan susu dan esen strawberry ke dalam adunan.
4.  Akhir sekali masukkan pes strawberry dan pukul lagi hingga bercampur rata.

5. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar pada suhu 180'c selama 45minit atau sehingga masak.  

6. Setelah masak dan sejuk, bolehlah di potong di tengah kek untuk di hias dengan 'topping cream cheese'

TOPPING - Cream Cheese
1/2  cawan cream cheese
1/2  cawan mentega tawar
1/2 sudu teh esen vanilla
1 cawan gula ising 
1/4 cawan strawberry - di cincang 

Cara membuatnya :

Masukkan cream cheese, mentega dan esen vanilla dan di pukul rata.
Masukkan pula gula sambil di pukul hingga gebu dan berkrim. Siap untuk di hias di atas kek dan lapis dengan strawberry cincang.
Tutup pula lapisan atas dengan cream cheese dan atur strawberry segar di atas kek.