ASAM REBUS IKAN DENGAN NANAS

Assalamualaikum,


Alhamdulillah kita di beri kesempatan untuk bertemu dengan Ramadhan pada 2015 yang bermula esok hari dan semoga kita di panjangkan usia.  Sedih bila teringatkan ada dua orang sahabat baik saya yang bersama-sama menjalankan ibadah puasa tahun lepas tetapi tidak ada pada tahun ini kerana telah kembali kerahmatullah. Tiap yang hidup pasti merasai mati dan kita juga tidak terkecuali dan akan menyusul nanti.

InshaAllah tahun ini saya akan cuba sedaya upaya update blog dan berkongsi resipi mudah untuk sahur atau berbuka puasa. Cuma saya tidak dapat kongsikan langkah demi langkah bagi setiap resipi sepanjang sebulan ini kerana ia mengambil waktu untuk shoot gambar sedangkan masa terbatas dan harus di seimbangkan antara waktu di pejabat, di rumah dan sebolehnya tiap dari kita pastilah ingin menambah amalan di bulan ini.

Baiklah resipi pertama ini sangat mudah dan main rebus sahaja tetapi rasanya memang sedap dan sesuai untuk sahur atau berbuka puasa. Pasti ramai yang dah tau masak tetapi saya ingin kongsikan juga di sini. 

ASAM REBUS IKAN DENGAN NANAS

ASAM REBUS IKAN DENGAN NANAS
Bahan A - Kisar
10 tangkai cili kering - di potong dan rebus hingga lembut serta toskan.
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan 
2 cm kunyit hidup 
2 cm halia 
4 cawan air

Bahan B
1 ekor ikan saiz sederhana - di potong (saya guna ikan mayong)
1 cawan isi nanas yang di hiris nipis
2 biji timun kecil - di potong serong 
1/2 cawan air  asam jawa 
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak

1. Masukkan bahan yang di kisar dan air ke dalam periuk. 

2. Renih dan masukkan pula air asam jawa.

3. Seterusnya masukkan isi ikan satu persatu dan biarkan mendidih.

4. Masukkan pula isi nenas dan timun sambil di renih lagi dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

5. Matikan api dapur dan bolehlah di hidangkan dengan nasi panas.