BINGKA SUKUN

Assalamualaikum,

Buah sukun memang sedap di pelbagaikan di dalam masakan kerana rasanya yang lemak. Buah ini selalunya mudah di dapati di kampung-kampung atau di pasar tani. Selalunya saya celupkan ke dalam tepung dan goreng seperti menggoreng ubi keledek dan enak di makan dengan gula.

Semalam dapat dua biji buah sukun pemberian dari kakak saya. Salah satu daripadanya sudah ranum dan agak lembik sedikit jadi saya buatkan bingka. Alhamdulillah, keluarga suka dan laris di hidangkan ketika berbuka puasa.

Resipinya saya ambil di SINI dan di kongsikan sekali lagi di blog ini bagi sesiapa yang ingin mencubanya.

BINGKA SUKUN
Bahan A
450gm buah sukun yang lembik 
sedikit bijan 

Bahan B
200gm tepung gandum
180gm gula
300ml santan 
4 biji telur
1sudu teh essen vanilla
1sudu teh garam
sedikit pewarna kuning

Cara membuat 

1. Kisar buah sukun dengan sedikit air hingga hancur dan ketepikan seketika.

2. Kisar juga semua bahan B dan tuang kedalam bekas sukun tadi.

3. Kacau rata sehingga semuanya bercampur.

4. Lenser loyang dengan sedikit mentega atau minyak masak.

5. Tuang ke dalam loyang, ditaburkan sedikit bijan dan dibakar di dalam oven dengan suhu 180-200°c selama 45 minit.

6. Biarkan sejuk barulah boleh dipotong.