PAJERI NANAS

Assalamualaikum,

Sedang merancang untuk masak lauk berbuka puasa? Kenapa tidak hari ni cuba masak pajeri nanas pula? Selalunya jika masak pajeri saya akan simpan dan panaskan untuk bersahur nantinya. Gandingkan dengan ikan masin yang di goreng sudah cukup membuka selera di awal pagi.

Selain dari enak di makan dengan nasi minyak, pajeri nanas juga sesuai bersama nasi putih dan lauk-lauk yang lain. Saya celur dahulu nanas untuk mempercepatkan lagi proses memasak dan bagi yang inginkan resipinya jom lihat perkongsian di bawah ni.

PAJERI NANAS
Bahan A
1 biji nanas – kupas kulit, potong dan celur sebentar
2 cawan santan
2 cawan air 
2 sudu besar besar kerisik
3 sudu besar rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air 
2 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan B - di kisar
1 sudu besar udang kering 
3 ulas bawang merah 
2 ulas ulas bawang putih 
1/2 inci halia

Cara memasak

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi dan kekuningan.

2. Masukkan rempah kari dan kacau hingga terbit minyak.

3. Masukkan air sambil di kacau dan masukkan juga santan. Renihkan dengan api perlahan.

4. Seterusnya masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula (jangan terlalu banyak) kerana menurut saya pajeri lebih sedap jika rasanya manis sedikit.

5. Akhir sekali masukkan nanas yang di celur tadi dan renihkan sehingga sebati dengan kuah dan masak sepenuhnya.