NASI GORENG PETAI

Assalamualaikum,

Dalam perjalanan pulang dari pejabat tadi saya singgah di pasar basah. Aduh...tak tahan melihat isi petai yang munggil-munggil siap kopek di jual oleh seorang makcik. Dalam fikiran teringin nak buat sambal tumis udang petai, tapi setibanya di rumah dah bertukar pula rencana bila melihat nasi lebihan tengahari tadi masih berbaki dan berkejar untuk menjemput anak dari pusat tuisyen yang pulang lewat hari ni kerana kereta cikgu yang menghantarnya ke rumah mengalami kerosakan.

Walaupun bertukar menu, alhamdulillah makan malam ni tetap enak dengan hidangan nasi goreng petai. Jom kita lihat resepi...walaupun simple, sedap tau. :)

NASI GORENG PETAI
4 cawan nasi sejuk - peroikan 
8 ekor udang hidup 
4 ekor sotong - di potong bulat 

2 sudu besar kicap sotong 
2 sudu besar sos tiram 
kacang panjang - di racik halus
1/2 cawan petai (telah di kopek)
minyak untuk menumis
PES SAMBAL (kisar halus)
5 biji cili merah 
3 biji cili padi
4 cm belacan  
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah 

Cara membuat:

1. Tuang minyak ke dalam kuali, tumis pes sambal yang di kisar dan kacau hingga wangi.

2. Masukkan pula udang dan sotong, kacau sebentar dan masukkan nasi. Besarkan api dapur dan tuang kicap sotong dan sos tiram, kacau dengan cepat dan ubah kepada api sedang.

3. Masukkan kacang panjang dan petai, kacau lagi hingga sebati dan rasa nasi tersebut. Jika sudah secukup rasa, matikan api dapur dan hidangkan.