KUIH LAPIS TEMBIKAI KUNING

Assalamualaikum, 

Malam tadi saya ada mencuba resepi kuih lapis tembikai kuning hasil adaptasi dari perkongsian resepi teman FB iaitu Amihan Danaya. Dah lama saya tertarik dengan kuih ini tapi baru semalam berkesempatan membuatnya. Untuk biji, saya gunakan coklat chips seperti resepi asal tetapi jika takut coklatnya cair dan comot, boleh juga rasanya gantikan dengan potongan kecil cincau atau kismis hitam. Ini sekadar saranan :). apapun kuih ini memang menarik dan sedap sekali. Terimakasih tuan punya resepi dan saya ingin pula berkongsi resepi di sini untuk rujukan di masa depan dan bagi sesiapa yang ingin mencubanya.

KUIH LAPIS TEMBIKAI KUNING 
Sumber : Amihan Danaya (facebook)

250gm tepung beras
50gm tepung ubi
900ml santan
200g gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan di simpul
pewarna kuning 
pewarna hijau
chip coklat/coklat rice secukupnya

Cara membuatnya:
1. Masak santan bersama gula pasir,garam daun daun pandan hingga mendidih. Angkat dan sejukkan seketika.

2. Di dalam bekas lain campurkan tepung beras dan tepung ubi lalu tuangkan santan sedikit demi sedikit. Kacau dengan whisk hingga sebati dan tapis untuk mengelak tepung bergumpal.

3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian,setiap satu di tambah dengan warna kuning,hijau dan warna asal.

4. Sapu loyang dengan minyak masak dan lapik bahagian dalam loyang dengan plastik dan panaskan atas kukusan,lalu tuang sedikit adunan warna hijau ,kukus selama 5 minit(agak mengeras) kemudian tuang warna asal dan kukus kembali 5minit,
seterusnya tuang adunan warna kuning dn taburkan chip coklat dan kukus 5minit.

 5. Ulang proses melapis adunan warna kuning sampai habis dn setelah itu kukus 30 minit untuk kuih masak sempurna.

6.Sejukkan dulu sebelum di potong dan seeloknya potong dgn pisau plastik.