SAMBAL IKAN BILIS DAN KENTANG

Assalamualaikum,

Sudah makan malam? Menu ringkas saya malam ini, dan menjadi kegemaran anak-anak adalah sambal ikan bilis dan kentang. Sangat ringkas tetapi sedap di nikmati dengan nasi panas. Anak-anak memang suka hidangan begini..tak perlu masak lauk pauk yang berbagai untuk memancing selera mereka, kerana mereka suka sangat sambal yang di campur dengan kentang.

Resepinya mudah sahaja..seperti masak sambal tumis biasa juga. Saya kongsikan sekali lagi resepi di sini untuk rujukan anak dara saya yang seorang tu, dan pada adik-adik yang baru belajar memasak.

SAMBAL IKAN BILIS DAN KENTANG 

Bahan A
1 cawan ikan bilis 
4 ketul kentang - di kupas dan potong enam (seperti wedges)

Bahan B
10 tangkai cili kering - di potong dan rendam dalam air mendidih
1 1/2 cawan air
1 labu bawang besar 
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah 
1 sudu makan cuka
4cm belacan (jika suka)
Garam dan gula 

Cara membuatnya

1. Goreng ikan bilis dan kentang yang di potong. Ketepikan.

2. Masukkan kesemua bahan B ke dalam blender dan kisar halus.

3. Masukkan dua sudu minyak ke dalam kuali, tumis bahan B yang di kisar tadi. Masak hingga agak pekat dan masukkan garam dan gula secukup rasa.

4. Masukkan pula ikan bilis dan kentang, kacau hingga rata dan sedia untuk di hidangkan.