PULUT KACAU

Assalamualaikum,

Salah satu kuih tradisional yang menjadi popular ketika hari lebaran adalah wajik atau sebelah utara Semenanjung Malaysia di sebut pulut kacau. Selain dari hari raya, kuih ini juga mudah di dapati ketika ada kenduri kendara masyarakat melayu iaitu selalunya di buat buah tangan untuk majlis tahlil.

Waktu kecil dulu saya kurang suka makan pulut kacau yang pulutnya keras dan melekit-lekit di gigi ketika mengunyahnya, tapi jika kena cara masak pulutnya iaitu rendam semalaman dan tanak hingga masak sebelum di kacau dengan gula dan santan, pulut ini menjadi lembut dan enak di makan. Seperti juga manisan yang lain, kuih manis begini tak boleh di makan dalam kuantiti yang banyak kerana takut kadar gula dalam darah pula meningkat.

Saya ada buat pulut kacau baru-baru ini sekadar teringin merasai keenakan kuih tradisi lama ini. Lagipun proses membuatnya tidaklah sesukar yang di bayangkan dan bahan-bahannya pun semua ada di dapur rumah saya. Pulut kacau ini boleh juga di pelbagaikan dengan memasukkan isi durian untuk rasa yang lebih enak. 

PULUT KACAU / WAJIK 
Sumber : Rozzan.blogspot (resepi asal : wajik durian)

500gm beras pulut

100gm gula pasir
750gm gula melaka/merah
2 helai daun pandan 
375gm santan pekat (saya timbang santan yg di beli dalam plastik) 
sedikit garam 
200ml air 

Penyediaan 

1. Cuci beras pulut dan rendam semalaman dan keesokkannya kukus hingga masak.

2. Sementara itu masak gula merah, gula pasir, daun pandan dan garam dengan air hingga larut, kemudian tapis.

3.  Masukkan santan kedalam gula tadi dan masaklah hingga pekat dan bertali.Setelah itu masukkan pulut dan kacau lagi sehingga adunan tidak melekat kepada senduk.


4. Setelah itu masukkan kedalam dulang atau loyang dan ratakan. Setelah sejuk bolehlah di potong dan di hidangkan.