TALAM KACANG HIJAU

Assalamualaikum, 

Antara kuih talam yang menjadi kegemaran saya adalah talam kacang hijau. Suka sangat dengan rasanya yang lemak manis paduan antara kacang hijau yang direbus empuk dengan santan. Resepi ini saya ambil dari resepi asal Chef Hanieliza. Memang saya penggemar resepi-resepi beliau kerana setakat ini memang menjadi apa yang saya masak dan resepinya juga mudah di fahami serta sedap-sedap belaka.

Saya kongsikan sekali lagi resepinya di sini.


KUIH TALAM KACANG HIJAU 

Lapisan bawah - (kacang hijau ) 
1 cawan kacang hijau (yang telah di rebus lembut dan mesin halus sikit) 
2 cawan tepung beras 
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula 
3 cawan santan cair + secubit garam 
beberapa titis pewarna hijau

Cara-cara :-

1. Panaskan kukusan, lapik loyang dengan plastik atau boleh juga sapukan minyak terus pada loyang.

2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau kedalam periuk dan kacau rata. Tapiskan dan  masak sebentar sahaja di atas api sehingga pekat sedikit. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata. 


4. Tuang adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit. 

Lapisan Atas - (santan) 
1 cawan tepung beras 
3 cawan santan pekat 
1 sudu teh garam 

Cara-cara:- 
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masak adunan diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul-ketul.


2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi. 

3. Kukus lagi selama 25 minit dan sejukkan sebelum di potong dan hidangkan.