AYAM PHAT PHET

Assalamualaikum,

Dah 3 hari tidak update blog dan menjenguk kesini kerana kesibukan tugas dan kesihatan yang tidak mengizinkan. Rasa dah lama sangat menyepi. Hari ni saya ingin berkongsi resepi masakan dari Thailand iaitu ayam phat phet. Masakan ini agak pedas dan jika anda bukan penggemar pedas, sila kurangkan jumlah pes dalam masakan.

Selalunya di Langkawi ada di jual pes phat phet yang sedia di gunakan di pasar basah tetapi kita juga boleh buat pes sendiri di rumah, menggunakan resepi pes kari merah dari Thailand dalam jumlah yang banyak, simpan di dalam peti sejuk. Jika kena cara membuatnya pes ini boleh bertahan hingga sebulan di dalam bekas tertutup di dalam peti  sejuk dan Ianya juga boleh di gunakan sebagai dasar di dalam pelbagai masakan Thai termasuk masakan phat phet.

Jom langsung kita lihat resepi ayam phat phet dan pes kari merah.
AYAM PHAT PHET
Bahan-bahan

500gm ayam di potong kecil
4 sudu besar minyak masak
8 sudu makan pes kari merah Thai (resepinya di sertakan di bawah)
1 cawan santan
Beberapa biji  terung kecil Thailand - di belah dua
Beberapa biji kacang panjang - patah-patahkan
1 biji tomato – di potong empat
3 sudu makan kicap ikan/sotong thai
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk kunyit atau kunyit hidup di tumbuk halus
1 kiub ayam 
6 helai daun limau purut – keluarkan urat tengahnya dan koyak-koyakkan


Penyediaan

1. Tuang minyak ke dalam kuali dan apabila panas masukkan pes kari merah dan goreng  hingga wangi. Masukkan separuh santan dan daging ayam tumis hingga ayam kelihatan masak sedikit (kira-kira 2 minit).

2. Kemudian masukkan  terung kecil, kacang panjang dan daun limau purut. Masak lagi hingga sebati.

3. Masukkan kicap ikan, gula dan kiub ayam serta masak lagi selama 1 minit. Tambah baki santan tadi dan masaklah hingga pekat. Jika inginkan sedikit masam perah sedikit limau nipis. Rasakan masin dan manisnya dan matikan api dapur. Hidangkan dengan nasi panas.  

PES KARI MERAH (THAI RED CURRY)
Bahan-bahan:
20 tangkai cili kering - di rendam dengan air panas hingga lembut
Air Panas - 1/3 cawan
Jika suka lebih pedas masukkan 5 biji cili padi (pilihan)
4 hingga 5 helai daun limau purut
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
3 sudu besar minyak masak

DI KISAR HALUS
1 sudu besar lengkuas yang di racik halus
1/2 cawan bawang besar di cincang halus
2 sudu besar serai di cincang halus
2 sudu besar batang daun ketumbar di cincang
1/4 cawan bawang putih

Kaedah:

1. Rendam  kering cili merah di dalam air 1/3 cawan air panas selama lebih kurang 1/2 jam.

2. Sejatkan cili kering tadi, masukkan kedalam blender bersama-sama semua bahan lain (kecuali minyak masak). Masukkan bersama air rendaman cili tadi, kisar hingga halus.

4. Panaskan minyak dalam kuali.

5. Masukkan pes dan masak sehingga agak kering (3 hingga 5 minit).

6. Biarkan pes tersebut sejuk sebelum menyimpannya kedalam balang kedap udara yang bersih. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 bulan atau jika bekukan boleh tahan sehingga 6 bulan.