IKAN MASAK CUKA

Assalamualaikum, 

Hari ini seharian sibuk di luar rumah dengan aktiviti anak-anak. Bila pulang ke rumah senja tadi, semuanya keletihan tapi perut minta di isi. Untuk menu makan malam ni saya masakkan ikan kacang-kacang masak cuka, iaitu resepi yang paling mudah dan cepat di masak. 

Kebanyakan orang memang tau memasak lauk ini, tetapi saya kongsikan sekali lagi di sini untuk rujukan adik-adik yang baru belajar memasak.

IKAN MASAK CUKA

Bahan-bahan
1 kg ikan (saya guna ikan kacang-kacang)
1/2  cawan cuka 
2 cawan air 
4 cm halia - dimayang kasar
2 biji bawang besar - dimayang kasar
4 ulas bawang putih - dimayang kasar
1/4 sudu teh biji sawi
1 biji cili merah
beberapa biji cili padi - di ketuk  (jika sukakan pedas)
4 biji timun kecil (boleh juga gunakan timun biasa)
Garam dan kunyit 
Cara memasak:
1. Siang ikan, gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng seketika.

1.Tumiskan bahan yang dimayang bersama biji sawi dengan sedikit minyak.
2.Apabila naik baunya, masukkan cuka dan juga air.Biarkan mendidih, masukkan juga timun yang di potong mancis tadi.

3.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa kemudian masukkan ikan.

4.Masukkan cili merah dan cili padi (jika suka), biarkan mendidih seketika. Jika inginkan kuah lebih, sila tambah sedikit air. kacau rata dan angkat.