ROTI GORENG BERINTI

Assalamualaikum, 

Roti goreng berinti memang menjadi kesukaan anak-anak saya. Mungkin kerana rotinya yang ranggup diluar setelah disalut dengan serbuk roti dan lembut didalam. Boleh dipelbagaikan inti untuk roti ini mengikut selera anda dan kalau suka inti pedas, sesuai juga letak inti sambal sardin atau sambal ikan bilis. Kali ini saya hanya guna inti kacang merah lebihan buat pau tempohari. Walaupun guna inti manis, laris juga dengan anak-anak.

Proses membuatnya pula mudah sahaja dan seperti biasa saya sediakan langkah-langkah mudah untuk dijadikan panduan. Jom kita lihat :) 
ROTI GORENG BERINTI
Bahan-bahan
200gm tepung protein tinggi
25gm gula kastor
25 ml air
1 sudu besar susu tepung
1/2 bungkus yis (6gm)
25 gram marjerin
1/4 sudu teh garam halus
1 biji kuning telur 

Inti (Boleh pelbagaikan)
Saya guna inti kacang merah secukupnya

Bahan untuk menyalut roti
1 biji putih telur - pukul dengan garfu
Serbuk Roti secukupnya

Cara membuat :

1. Campur tepung gandum, gula, susu tepung, yis dalam mangkuk besar. masukkan kuning telur, dan air sedikit demi sedikit sambil di uli hingga kenyal. 

2. Masukkan pula marjerin dan garam , uli lagi hingga adunan tidak melekat ditangan. Rehatkan doh selama 45 menit hingga mengembang dua kali ganda.

3. Kempiskan doh untuk membuang angin, potong doh seberat 25 gram setiap satu dan bulatkan. Rehatkan doh lagi selama 15 minit.

4. Leperkan doh, isi dengan inti secukupnya dan bentukkan. Celup ke dalam putih telur, golekkan ke dalam serbuk roti. 


5. Rehatkan lagi doh selama 10 minit, dan goreng dalam minyak yang banyak dan terendam hingga masak.