JAPANESE COTTON CHEESE CAKE

Assalamualaikum & selamat berhari minggu.

Cuti sekolah pertengahan penggal 1 telah bermula, jadi ada yang mengambil peluang untuk bercuti bersama keluarga dan anak-anak. Bagi saya, tidak kemana-mana kerana terpaksa bekerja. Tetapi cuti hari minggu semalam saya ada buatkan Japanese cotton cheese cake untuk dihidangkan kepada anak-anak. Seronok buat kek bila anak-anak semua berkumpul. Meriah dibuatnya dan cepat je laris.

Sebenarnya tidaklah sesukar mana buat japanese cotton cheese cake ni. Jom intai resipinya :) 
JAPANESE COTTON CHEESE CAKE
Bahan-Bahan
228gm cream cheese
200ml susu segar
60gm mentega
6 biji telur gred A - Asingkan telur putih dan kuning
1 sudu teh esen vanilla
140gm gula kastor
60gm tepung gandum
20gm tepung jagung

1. Panaskan oven pada suhu 150'c. Lapik loyang dengan kertas kek dan sediakan bekas untuk dibakar menggunakan teknik water bath. 

2. Cairkan cream cheese, mentega, susu segar didalam satu bekas dan sejukkan seketika.


2. Didalam mangkuk pengadun, pukul kuning telur dan gula hingga gebu. Masukkan cream cheese yang dicairkan dan pukul lagi.


3. Seterusnya ayak tepung gandum dan tepung jagung kedalam adunan dan pukul lagi. Ketepikan seketika.

4. Pukul putih telur hingga menjadi kaku dan kaup balik dengan adunan tadi.
5. Masukkan adunan kedalam loyang dan bakar dalam tempoh 1 jam 20 minit menggunakan kaedah bain marie atau water bath, dimana masukkan air panas kedalam loyang dan masukkan loyang berisi adunan kek kedalamnya lalu bakar menggunakan oven. 

6. Setelah kek masak, buka pintu oven dan biarkan kek selama lebih kurang 20minit didalam oven. Fungsinya agak kek tidak mendap.