KEK SANTAN PANDAN SIMPLE

Assalamualaikum, 

Kalau suka kek yang simple dan tak muak untuk digandingkan dengan kopi panas di pagi atau petang hari, kek santan pandan simple ini memang sesuai. Adunannya tidak menggunakan mentega ataupun minyak tetapi tetap gebu dan lembut. 

Resipinya sangat simple tetapi pastikan telur, gula dan ovelette (Step 2) dipukul benar-benar gebu dan putih sebelum ikuti langkah seterusnya. Jika ikuti langkah-langkah yang saya sediakan dibawah ini, pasti kek yang dihasilkan menjadi gebu seperti yang diingini. Oleh kerana anak-anak yang nak makan kek ini, saya hiaskan dengan butter krim ringkas agar lebih sedap.

Jom kita lihat resipinya :) 

KEK SANTAN PANDAN SIMPLE 
Bahan-bahannya
5 biji telur - Gred A
250gm gula kastor 
1 sudu teh ovellete
300gm tepung gandum 
1 sudu teh baking powder
200ml santan - santan kotak 
pes pandan secukupnya

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven kepada suhu 180'c dan lengserkan loyang. 

2. Satukan telur, gula pasir dan ovellete dan pukul sehingga benar-benar gebu.


2. Adunan seharusnya seperti gambar dibawah ini.


3. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder. Masukkan sedikit demi sedikit dan kacau (kaup balik) dengan spatula hingga tepung habis.
4. Tuang pula santan kotak dan kacau lagi dengan spatula sehingga bercampur dengan adunan.

5. Akhir sekali masukkan pes pandan dan kacau hingga sebati. Tuang kedalam loyang dan bolehlah dibakar pada dalam tempoh 40minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven masing-masing).

Resipi butter cream ringkas
125gm mentega
125gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla/pandan

Cara membuatnya : 

1. Ayak dahulu gula icing. 

2. Putar dengan kelajuan yang tinggi gula icing bersama mentega dan esen vanilla sehingga gebu dan ringan.

3. Bolehlah dihias diatas kek tadi.