RED VELVET PIE

Assalamualaikum,

Red Velvet pie dihiasi dengan cream cheese, nampak macam susah dan renyah kan...tapi sebenarnya mudah sahaja membuatnya dan sedapnya bukan main. Sesuai dihidangkan untuk sebarang majlis. 

Proses membuatnya juga tak lama kerana kulit pai yang saya kongsikan resipinya ini tidak perlu dikeluar masuk kedalam petisejuk. Selepas mengadun, terus gelekkan adunan dan masukkan kedalam loyang. Mudahkan? 

Baiklah...pada yang ingin mencubanya, jom kita lihat resipi dibawah ini.

RED VELVET PIE 
Bahan untuk kulit 
1 ¼  cawan tepung gandum 
¼  sudu teh garam
1/3 cawan shortening 
5 sudu besar air sejuk dari petiais

Cara membuatnya :

1. Masukkan tepung, garam halus dan shortening kedalam mangkuk pengadun dan putar sehingga adunan menjadi berbintil-bintil seperti serbuk roti. Boleh juga ramas dengan tangan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli. Jangan terlebih uli kerana kulit pai akan menjadi keras. cukup sekadar adunan bercampur menjadi doh.

3. Taburkan tepung gandum diatas doh dan gelek adunan mengikut ketebalan kulit pai yang dikehendaki. Tabur lagi sedikit tepung dan angkat kulit pai dan letakkan didalam loyang.


4. Bentukkan doh didalam loyang dan potong lebihan doh. Bakar kulit pai dalam 10minit didalam oven pada suhu 170'c. Sebelum dibakar pastikan cucuk permukaan kulit pai dengan garfu, lapikkan kertas dan letakkan pemberat seperti kacang hijau atau beras diatas kertas tersebut. Tujuannya supaya kulit pai dibahagian bawah tidak mengelembung. (Alahai saya terlupa pula nak ambil gambar step ini, harap-harap boleh faham) 

5. Setelah 10minit, keluarkan kulit pai dari oven dan alihkan kertas berisi pemberat tadi. Ketepikan seketika.

6. Sediakan filling Red velvet dan tuang kedalam kulit pai. Bakar lagi selama 45minit atau sehingga masak. Setelah sejuk, hiaskan dengan cream cheese dan bolelah dihidangkan. Untuk resipi cream cheese yang sedap boleh lihat DISINI.

RED VELVET (FILLING)
1 cawan mentega - dicairkan
1 cawan gula kastor
½ cawan tepung gandum
1 ½ sudu besar serbuk coklat
3 biji telur - Gred A
1 cawan buttermilk (campurkan 1 cawan susu cair dengan 1 sudu besar cuka)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah

Cara membuatnya :

1. Masukkan mentega cair dan gula gula kastor kedalam mangkuk pengadun, pukul sehingga gula hancur.

2. Masukkan pula tepung gandum dan serbuk coklat sedikit demi sedikit dan putar lagi. 

3. Seterusnya masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diputar dan masukkan pula buttermilk, esen vanilla dan akhir sekali pewarna merah. 

4. Kacau hingga sebati dan bercampur, bolehlah dituang kedalam kulit pai dan dibakar selama 45minit atau hingga masak.