AMERICAN CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum, 

Kek coklat memang menjadi kegemaran ramai tak kira peringkat usia dan ada berbagai variasi kek coklat yang sedap-sedap belaka. Salah satu darinya adalah American Chocolate cake. 

Kek ini memang sedap hasil kombinasi serbuk koko dan juga kopi, iaitu serbuk nescafe yang saya bancuh dengan air panas terlebih dahulu. Kalau nak dapatkan kek coklat yang betul-betul sedap standing dengan yang dijual, saya sarankan guna serbuk coklat yang berkualiti, contohnya Van Houten. 

Walaupun dibakar, tekstur kek ini tetap ‘moist’ dan ianya juga lazat dinikmati walaupun tanpa ‘topping’

Teringin nak cuba untuk keluarga dirumah? Jom Kita lihat resipinya.

AMERICAN CHOCOLATE CAKE 
Bahan A 
2 Cawan Tepung Gandum 
¾ cawan serbuk koko 
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
2 cawan gula kastor
2 biji telur – Gred A
1 cawan susu segar 
1 cawan minyak jagung 
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
1 sudu teh Nescafe
1 cawan air panas

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 170’c dan lengserkan Loyang dengan mentega dan lapik dengan kertas. 

2. Ayak tepung dengan serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan seketika.
3. Masukkan semua bahan B kedalam mangkuk pengadun dan putar seketika hingga semua bahan bercampur.
4. Masukkan pula tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit kedalam bahan B dan kacau hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan bancuhan air nescafe dan kacau rata.
6. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar dalam 45minit atau sehingga kek masak.

Ada berbagai resipi topping mudah untuk dicuba, tetapi untuk American Chocolate cake ini saya gunakan resipi topping ini.

Resipi Topping/Ganache
Bahan-bahan
200gm coklat masakan 
1 sudu besar susu pekat manis bancuh dengan air jadikan 100ml
1 sudu teh mentega
Cara membuatnya:

1. Gunakan kaedah double boiler, patah-patahkan coklat masakan dan masukkan kedalam periuk bersama bancuhan susu pekat.

2. Masak sehingga coklat cair dan padamkan api dapur. 

3. Kacau coklat dan masukkan mentega. 

4. Biarkan coklat sejuk dan bolehlah hiaskan diatas kek.